ASML en het demissionaire kabinet zitten op dezelfde lijn, zegt de baas van de chipmachinemaker Peter Wennink na een gesprek met premier Mark Rutte in het Torentje. Hij kijkt vooral naar de Tweede Kamer, laat hij doorschemeren: in het kabinet wordt “echt goed geluisterd” naar de zorgen van ASML. Maar in het algemeen ziet Wennink een “kloof tussen waar het bedrijfsleven mee bezig is en wat de politiek denkt dat nodig is”, zegt de topman tegenover de camera van RTL Nieuws.

“We zijn het eens over waar Nederland naartoe moet”, zegt Wennink over zijn gesprek met Rutte en demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken.

Eerdere opmerkingen van de topman leidde tot paniek in een deel van politiek Den Haag: de flinke uitbreiding waar ASML zich op voorbereidt, hoeft niet per se in Nederland plaats te vinden, zei Wennink eind januari. Het investeringsklimaat in Nederland verslechtert, vindt hij, onder meer door hogere belastingen en ingewikkelde regels waarmee de politiek het bedrijfsleven confronteert.

Wennink vindt dat er oplossingen moeten komen, en dat ook de Tweede Kamer daar “noten over moet kraken”. Het kabinet hecht wel veel belang aan het behouden van ASML, zegt hij. Dat werd woensdag ook duidelijk toen uitlekte dat bewindspersonen achter de schermen aan een speciaal plan werken om het bedrijf in Nederland te houden.

ASML ontevreden over vestigingsklimaat in Nederland

Dat het bedrijf mogelijk elders gaat groeien, is een gevoelige tik voor de Nederlandse politiek. Andere grote bedrijven verhuisden hun hoofdkantoor al, waaronder Shell Unilever.

ASML is bovendien niet alleen belangrijk voor de landelijke en regionale politiek. Het bedrijf, dat een dominantie marktpositie heeft de de productie van geavanceerde chipmachines, is uiterst innovatief en draagt ook op die manier bij aan de ontwikkeling in Nederland.

De Eindhovense chipfabrikant NXP Semiconductors maakt zich ook zorgen over het vestigingsklimaat in Nederland. Dat geldt ook voor maatregelen die het minder aantrekkelijk of moeilijker maken voor kenniswerkers uit het buitenland om naar Nederland te komen, laat een woordvoerder van het bedrijf weten. "Elke steun vanuit de regering om het vestigingsklimaat in Nederland op peil te houden of te verbeteren juichen wij toe", aldus de NXP-zegsman.

Minister Adriaansens zei op een techbijeenkomst eerder op woensdag dat de politiek inderdaad niet genoeg doet om bedrijven als ASML aan Nederland te blijven verbinden. Wennink geeft aan dat ook andere landen de chipmachinefabrikant proberen te lokken. "Overal waar wij zijn, rolt men de rode loper uit", zei Wennink op de conferentie.

De gemeente Veldhoven deelt de zorgen die het demissionaire kabinet heeft rond het vestigingsklimaat in Nederland voor grote bedrijven als ASML, meldt een woordvoerster van de Brabantse gemeente waarin de chipmachinemaker gevestigd is.

De gemeentewoordvoerster wijst erop dat onlangs een brief is verstuurd naar het kabinet met daarin een dringend verzoek om aandacht te hebben voor het vestigingsklimaat. Die brief komt van de Stichting Brainport, een samenwerkingsverband van onder meer techbedrijven en gemeenten rond Eindhoven waar Veldhoven deel van uitmaakt.

Aandeel ASML stijgt op de beurs

Beleggers zijn niet geschrokken van een bericht dat de Verenigde Staten aandringen op nieuwe China-beperkingen voor chipmachinemaker ASML. Mogelijk speelt mee dat ook aan het licht is gekomen dat het Nederlandse kabinet werkt aan een plan om ASML in Nederland te behouden.

De onderneming uit Brabant toonde zich eerder nog openlijk ontevreden over de maatregelen die in de Tweede Kamer zijn voorgesteld en negatief zullen uitpakken voor internationale en innoverende bedrijven.

Het aandeel ASML ging op de Amsterdamse beurs woensdag 1,4 procent hoger de handel uit. De Amerikanen willen volgens persbureau Bloomberg dat ASML wordt belet om onderhoud en reparatiewerk uit te voeren van bepaalde door Chinese klanten gekochte apparatuur. Maar het persbureau wist op basis van bronnen ook te melden dat de Nederlandse overheid koel gereageerd heeft op de nieuwste druk van Washington.

Na het naar buiten komen van het nieuws veerde de beurskoers van ASML juist wat op. In Den Haag zijn verschillende ministers onder de codenaam Beethoven ook bezig om te kijken wat er mogelijk is om het strategisch en economisch belangrijke bedrijf tegemoet te komen, hebben ingewijden laten weten.

LEES OOK: Kabinet zet alle zeilen bij om vertrek van chipbedrijf ASML uit Nederland te voorkomen – Frankrijk is alternatief voor techparel.